L’ús de neurotecnologies permetrà optimitzar la rehabilitació cognitiva de pacients neurològics i psiquiàtrics

Una nova plataforma tecnològica facilitarà l’estimulació i rehabilitació cognitiva de persones amb deteriorament o dèficit cognitiu com a conseqüència d’una malaltia neurològica, psiquiàtrica, demències o trastorns del desenvolupament. La plataforma “Guttmann, NeuroPersonalTrainer®”, liderada per l’Institut Guttmann i el consorci INNOBRAIN, forma part de NEXTHEALTH, la comunitat RIS3CAT liderada per Biocat, impulsada per ACCIÓ i finançada per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

El consorci INNOBRAIN treballa per integrar noves tecnologies en la rehabilitació i estimulació cognitiva de pacients neurològics i psiquiàtrics com ara la interacció persona-ordinador, estratègies de monitorització de l’expressió emocional mitjançant visió artificial, o algoritmes d’intel·ligència artificial per predir el resultat final de les intervencions i millorar la personalització dels tractaments, entre d’altres elements innovadors.

“L’objectiu del consorci és potenciar activitats estratègiques de recerca industrial per millorar la usabilitat, l’eficàcia, l’eficiència, la generació de coneixement i la personalització dels tractaments, com a elements de valor afegit en els serveis d’estimulació i de rehabilitació cognitiva”, explica el coordinador d’Investigació de Guttmann, el Dr. Josep M. Tormos.

El consorci INNOBRAIN està integrat per l’Institut Guttmann, el centre tecnològic EURECAT, l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA-CSIC), el Centre de Visió per Computador (CVC), la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell, l’Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IdibGI), l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), la Fundació Salut i Envelliment UAB ; l’Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS); i les empreses Starlab, especialista en neuroestimulació; SKY&EARTH, especialista en vídeos digitals interactius, i ICA, proveïdora de serveis en tecnologies de la informació i comunicacions.

 

Innobrain és un projecte col·laboratiu de recerca industrial, desenvolupament experimental i innovació de la comunitat de RIS3CAT NextHealth, liderada per Biocat. El projecte ha rebut finançament d’Acció i de la Unió Europea a partir del Fons Europeu de Desenvolupament Regional.